April 07, 2013

39. Rahvakogu ja paralleelaktsioon

Võrdlen Rahvakogu Robert Musili romaani „Omadusteta mees“ esimeses köites kirjeldatud paralleelaktsiooniga.

Aga siis meenub mulle, et ma ei loe ajalehti, et ma ei tea päris täpselt, mis asi see Rahvakogu on, et mu võrdlus võib olla kohatu.

Ja siis meenub jälle, et tavaliselt polegi kõike vaja teada, et arvamuse või kujundi väljasettimiseks piisab ajendist ja paarist võrdlusalusest.

Et pole oluline, kas võrdlus on tõene või väär.

On huvitav mõelda, et tänavu möödub täpselt sada aastat sellest, kui Musili tegelased hakkavad ette valmistama keiser Franz Joseph I troonileasumise 70. juubelit, et demonstreerida Austria-Ungari paljurahvuselise impeeriumi ühtekuuluvust ning poliitilist, kultuurilist ja ideelist üleolekut Saksamaast, mille keisri Wilhelm II 30. aastapäeva tähistamise korraldamine oli juba alanud (sestap paralleelaktsiooni nimetus).

Need tegelased räägivad vaimust ja hingest sama lennukalt, nagu räägitakse praegu ilmselt demokraatiast ja isamaast.

Mulle tuli see võrdlus pähe vist siis, kui nägin pilti, millel istuvad mingi pika laua taga mingis keldris endised ja praegused tuntud ja unustatud poliitikud ja mittepoliitikud ning räägivad rahvast.

Nõnda nagu Musilil tulevad kokku aristokraadid, kõrged riigiametnikud, töösturid ja sõjaväelased ning räägivad rahvast.

Musilil oli põhjust olla irooniline. Minul vist ei ole ja ma ei taha ka. Sarkasm on niigi liialt moes. Nagu sushi, iPhone ja Must Puudel.

Paralleelaktsioon pühitseb status quo'd. Rahvakogu püüab lahendada probleemi.

Aga selline olemisviis jääb minust väga kaugele.

Ja siis meenub mulle, et selliseid inimesi on väga vaja.

Ja siis jälle, et neid on alati niigi.